Mikor végezze?

Véna torna

Tartalom

  véna torna

  A keringésjavító értorna a visszérkezelések alapját, illetve az egyik legfontosabb gyógymódját képezi, hiszen az izompumpa a gravitáció kikapcsolásával a vénák kiürülését, a jobb keringést teszi lehetővé. Ismerkedjünk meg néhány, a vénás visszafolyást serkentő, nagyon egyszerű, mindenki által könnyen kivitelezhető gyakorlattal.

  véna torna

  A vénás tornát mindig helyes légzéstechnikával végzett légző gyakorlatokkal kell kombinálni, mert a hasi légzés fokozza a vér visszaáramlását! A gyakorlatokat a légzés ritmusában végezzük.

  Hanyattfekvésben végezzük a következő feladatokat: Végtagok nyújtott helyzetben, véna torna bekarmoljuk, kinyújtjuk Lábak nyújtva, lábfejet lefeszítjük, visszahúzzuk integetünk Lábak nyújtva, talpakat egymás felé fordítjuk, majd kifordítjuk lábakat váltva talpra húzzuk lábak talpon, egyik lábat kinyújtjuk a comb folytatásában, majd talpra tesszük, csere lábak talpon, egyiket hashoz húzzuk, felnyújtjuk a magasba, vissza hashoz húzzuk, talpra letesszük.

  véna torna

  Másik lábbal ua. A lábat nyújtva emeljük, letesszük, csere A lábat nyújtva emeljük, közben integetünk a lábfejjel, integetve hozzuk le, csere.

  véna torna

  Véna torna gyakorlatokat többször ismételjük. Az ismétlésszám mindig az aktuális állapot és az alkati adottságok függvénye. A fokozatosság elvét fontos betartani!

  véna torna

  Kezdetben érdemes igénybe venni gyógytornász szakember segítségét. A gyakorlatokat nem csak a panaszos végtaggal, hanem a másikkal is javasolt végezni.

  véna torna

  Derékpanaszosaink fokozottan figyeljenek, hogy a végtaggyakorlatokkal ne terheljék túl az ágyéki gerincet.